Radio-pionér vil slås for det nære
Af Ivar Rønsholdt Århus Stiftstidende 10 juni 2003

I dag, 10. juni,2003 er det nøjagtig 20 år siden, der begyndte at komme en helt ny århusiansk tone ud af radioen. Danmarks Radios monopol var brudt, og i Århus kunne man stille ind på en helt stribe lokal-radioer.
Det var ikke helt nemt at finde ud af i begyndelsen. Hvad var det nu lige for en frekvens, de sendte på - og hvornår: Græsrodsstationen Radio Århus, den socialdemokratiske Byens Radio, Jack Fridthjofs Århus Nærradio, Universitetsradioen, Rosenvangskolens Radio og Den Kristne Radio.

Siden er der sket meget på den lokale radio (og tv) front. En af de pionérer, der var med fra første færd, er stadig særdeles aktiv, nemlig Jack Fridthjof fra Århus Nærradio. Han sidder i programrådet og ejer stadig sendetilladelsen for Voice i Århus, han er med til at tilrettelægge udsendelserne på bl.a. Voice og POPfm. Og så laver han udsendelser til TV Danmark Østjyllands lokale sendeflade hver torsdag aften - mest om de kulturelle institutioner og begivenheder i Århus.

Lukning truer

Her på de lokale radiostationers 20 års fødselsdag frygter Jack Fridthjof, at den konservative kulturminister Brian Mikkelsens udspil med åbningen af to nye, landsdækkende og reklamefinansierede radiokanaler, kaldet P5 og P6, vil føre til lukning af halvdelen af de eksisterende lokalradioer.
- De vil miste reklamekroner. Mange af dem må lukke, og resten tvinges til at sende endnu mere musik og stof fra det fælles netværk. Det betyder, at meget af det lokale islæt - det, der var meningen med det hele - går fløjten, siger Jack Fridthjof.

Selv vil han kæmpe for, at lokalradioen i Århus fortsat skal bevare en klar lokal profil med nyheder og aktuelt debatstof fra Århus og om Århus.
- Man kan selvfølgelig sige, at det kan være ligegyldigt, om en plade bliver sat på fra et studie i København eller i Århus. Men når det drejer sig om nyheder og debat, så dur det ikke at networke. Så skal vi have vores egen, daglige sendetid, for eksempel fra kl. 10 til 13. Plus at vi skal kunne gå ind med lokale nyheder hen over hele sendefladen. Det er noget, jeg virkelig vil slås for i Lokalradionævnet, siger Jack Fridthjof.

Her-og-nu debat

Han har fra første færd i Århus Nærradio lagt vægt på at bringe århusianerne sammen i æteren. Det er sket med "Åbne Telefoner" og talrige direkte debatprogrammer, hvor lytterne har kunnet ringe ind og kommentere snart sagt alt.
- Nu har vi fået internettet, og jeg har lanceret en ide om at lave et særligt chat-rum i forbindelse med radioen. De to medier kan sagtens fungere side om side i mange situationer.
- Hvis vi tager en stor Århus-begivenhed, så kan vi fortælle om den i radioen og inviterere folk til at chatte på nettet med byens borgmester i et bestemt tidsrum. Derved får vi en helt ny form for en levende her-og-nu debat, hvor meninger brydes i et ping-pong mellem de to medier, siger Jack Fridthjof med sin sædvanlige entusiasme og begejstring.

Han så tidligt de muligheder, der lå i en lytter-aktiv lokalradio. Hans direkte og friske stil fra det selvbyggede studie i sin private lejlighed var med til at sætte skub i også Danmarks Radios hidtil lidt gumpetunge måde at lave regionale udsendelser på.

Musik og nyheder

Fridthjof indså ret hurtigt efter starten i "Danmarks mindste radioforsøg", at musik og dagligstuesnak ikke kunne stå alene. Der måtte også regulære, lokale nyheder ud i æteren for at fastholde lytterne.
Det førte til et mangeårigt samarbejde med Århus Stiftstidende, som op igennem 1980'erne og ind i 1990'erne leverede korte, lokale nyheds-spots direkte til Århus Nærradio fra et lille studie i bladhuset. Senere gik avisen også ind i et samarbejde om den økonomiske og administrative styring af radioreklamerne.
20 års fødselsdagen vil ikke blive markeret med en fest.- I stedet arbejder vi på en tv-udsendelse med interviews og klip fra hele perioden. Den kommer til at vare en time og bliver sendt på TV Danmark Østjylland senere på året, siger Jack Fridthjof, der selv agter at fortsætte endnu fem år i jobbet med lokalradio og -tv.